Dio Travel Services

Αποκριάτικο ξεφάντωμα 5* στη Θεσσαλονίκη, 3 ημέρες οδικώς Αναχώρηση: 25/02

Η Σκύρος, το νησί του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων, είναι ένας από τους τόπους της πατρίδας μας που διαφυλάσσουν την παράδοση και την αυθεντικότητά τους. Έτσι, ακόμη και σήμερα διατηρείται στη Σκύρο αναλλοίωτο το έθιμο του  Γέρου και της Κορέλας, που έχει διονυσιακή προέλευση και συνδέεται με τις αρχαίες γιορτές της γονιμότητας και την υποδοχή της άνοιξης.

Το έθιμο ξεκινά με την έναρξη του Τριωδίου και επαναλαμβάνεται κάθε Σαββατοκύριακο, επί έναν περίπου μήνα, με αποκορύφωμα το τελευταίο τετραήμερο της Αποκριάς, όταν τα σοκάκια της πόλης της Σκύρου αντηχούν από τους ήχους των κουδουνιών. Άνδρες ζωσμένοι με κουδούνια δημιουργούν παντού μια εκστατική ατμόσφαιρα, που ξεσηκώνει όχι μόνον τους Σκυριανούς αλλά και τους επισκέπτες και τους φίλους του νησιού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα μεγάλο ξεφάντωμα.

Οι ομάδες των παραδοσιακά μεταμφιεσμένων, που αποτελούνται από τον Γέρο(τον πρωταγωνιστή της ομάδας), την Κορέλα και τον Φράγκο, διασχίζουν την αγορά, ενώ οι πιο τολμηροί και αυτοί που έχουν περισσότερες δυνάμεις ανηφορίζουν στο κάστρο, όπου χτυπούν τις καμπάνες του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του νησιού.

Ο Γέρος φορά μάσκα από προβιά, κάπα με κουκούλα, τσοπάνικο πανωβράκι, τροχαδόκαλτσες και τα τροχάδια, παραδοσιακά υποδήματα, κατασκευασμένα από δέρμα. Είναι ζωσμένος με δεκάδες κουδούνια προβάτων και κρατά τσοπάνικο ραβδί. Ο Γέρος προχωρά με ρυθμικούς βηματισμούς, δίνοντας βροντερό «παρών» λόγω των κουδουνιών. Οι Γέροι συναντώνται στα σοκάκια της Χώρας, στο πλαίσιο ενός συμβολικού αγώνα δύναμης και αντοχής.

Η Κορέλα, κατά την παράδοση άνδρας ντυμένος με γυναικεία παραδοσιακά ρούχα, χορεύει γύρω από τον Γέρο κουνώντας το μαντίλι. Όταν εκείνος ξεκουράζεται, του τραγουδά ένα μακρόσυρτο τραγούδι με αργό σκοπό και πολλά «τσακίσματα», τον Κορελίτικο.

Τη συντροφιά συμπληρώνει ο Φράγκος, που φορά ρούχα ευρωπαϊκά, αποκριάτικη μάσκα και ένα κουδούνι στη μέση. Ονομάστηκε έτσι, επειδή είναι ο μόνος που δε φορά σκυριανά ρούχα, αλλά «φράγκικα».

Το ξεφάντωμα και το γλέντι στη Σκύρο φθάνουν στο ζενίθ το τελευταίο τετραήμερο της Αποκριάς, από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί της Τρίτης. Την Παρασκευή και το Σάββατο όσοι βρίσκονται στο νησί διασκεδάζουν με την ψυχή τους και παρασύρονται από τους ήχους των κουδουνιών, που δίνουν το ρυθμό της ολονύχτιας διασκέδασης. Την Κυριακή ψυχαγωγούνται με το έθιμο της Τράτας, όπου, διά της απαγγελίας σατιρικών στίχων από παρέες μασκαρεμένων, παρωδούνται η καθημερινότητα του νησιού και τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα τη χρονιά που πέρασε. Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα την παράσταση κλέβουν ο χορός και τα τραγούδια στην κεντρική πλατεία και τα σοκάκια της Χώρας, που διαρκούν μέχρι την Τρίτη το πρωί με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.

Για όσους αποζητούν πραγματική διασκέδαση τις ημέρες της Αποκριάς, η Σκύρος αποτελεί μια εξαίρετη και αξιόπιστη επιλογή. Πέραν των αποκριάτικων εκδηλώσεων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν, μεταξύ άλλων, τα σκυριανά αλογάκια (πόνι) και τη Λαογραφική Συλλογή («Σκυριανό Σπίτι») στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ οι λάτρεις της φύσης θα απολαύσουν θαυμάσιες πεζοπορικές διαδρομές.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, ξεκινούν οι προσπάθειες για τον σταδιακό μετασχηματισμό του Καρναβαλιού της Ξάνθης από παραδοσιακό λαογραφικό στη σημερινή του μορφή. Σχετίστηκε με την οικονομική ανάπτυξη της πόλης, λόγω των καπνών, αλλά και την προσπάθεια των Ξανθιωτών να αντισταθούν στον εκβουλγαρισμό, πριν από την απελευθέρωση του 1919. Μάλιστα, μία αποκριά κατασκεύασαν ένα άρμα που παρίστανε το θωρηκτό «Αβέρωφ». Επειδή, όμως, ήταν τεράστιο και δεν χωρούσε να περάσει από τα στενά δρομάκια της Ξάνθης, γκρέμισαν ακόμα και σπίτια για να χωρέσει! Το 1926 ιδρύθηκε το «Κομιτάτο Απόκρεω», με σκοπό τη διοργάνωση καρναβαλικής παρέλασης.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή της Τυροφάγου. Το μεσημέρι διεξάγεται η καθιερωμένη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών και το βράδυ αναβιώνει το «κάψιμο του Τζάρου».

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο «Τζάρος» ή «Τζάρους», κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμάκοβο της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Η ονομασία «Τζάρος» προσήλθε από τον ιδιόρρυθμο ήχο, που δημιουργεί η καύση του θάμνου (τζ,τζ,τζ…).

Μετά την ολοκλήρωση του εθίμου, ακολουθεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα, με το οποίο πέφτει η αυλαία του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.

Πρόγραμμα Ταξιδιού

1η μέρα: : ΑΘΗΝΑ -XAΛΚΙΔΑ- ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑΣ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αναχώρηση στις 8.15 π.μ. από ΑΘΗΝΑ, περιοχή ΛΑΜΙΑΣ στάση, ακολούθως μέσω ΛΑΡΙΣΑΣ, ΤΕΜΠΩΝ, φθάνουμε στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμωνα, με τα πέτρινα σπιτάκια και τη μοναδική θέα, στον Όλυμπο και το Θερμαϊκό. Γεύμα προαιρετικά και συνεχίζουμε για τη συμπρωτεύουσα την όμορφη Θεσσαλονίκη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, χρόνος ελεύθερος, δείπνο, διανυκτέρευση.

2η μέρα: ΚΟΖΑΝΗ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πρωινό και μία πολύ ενδιαφέρουσα μέρα ξεκινά. Σύντομη περιήγηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, επίσκεψη – προσκύνημα στον πολιούχο της πόλης ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ και αναχώρηση για την πόλη της ΚΟΖΑΝΗΣ. Παρακολούθηση των εκδηλώσεων του Κοζανίτικου καρναβαλιού και της μεγάλης παρέλασης, γεύμα προαιρετικά. Επιστροφή το απόγευμα στην εορταστική αποκριάτικη ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου μας, για δείπνο, διασκέδαση και διανυκτέρευση.

3η μέρα: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΥΡΝΑΒΟΣ , ΜΠΟΥΡΑΝΙ- ΧΑΛΚΙΔΑ -ΑΘΗΝΑ

Πλούσιο πρωινό με λαγάνα, Μακεδονικό χαλβά και πολλές άλλες λιχουδιές και αναχώρηση για ΤΥΡΝΑΒΟ, για να παρακολουθήσουμε το παραδοσιακό σατυρικό έθιμο ΜΠΟΥΡΑΝΙ. Παραμονή, επίσκεψη, γεύμα προαιρετικά και αναχώρηση για Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις στη διαδρομή.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ 5* ΣΤΟ GRAND HOTEL PALACE ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ - ΜΠΟΥΡΑΝΙ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΟΖΑΝΗ - ΒΟΛΟΣ

Αναχωρήσεις 25/02

οργανωμένο πακέτο 3 ημερών

Τιμή Πακέτου

Η τιμή είναι κατ' άτομο
Από 145 ευρώ

Πληροφορίες Πακέτου

Τιμή συμμετοχής ανά άτομο
Ξενοδοχείο Δίκλινο Παιδικό σε τρίκλινο έως 12 ετών Μονόκλινο
Grand Hotel Palace 5* 155€ 75€ 220€
145€*
*Η τιμή αφορά κράτησεις με προκαταβολή έως 31/1/17
  • Εκδρομές – περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Διαμονή – 2 διανυκτερεύσεις στο GRAND HOTEL PALACE 5*,  της Θεσσαλονίκης
  • 3 πρωινά σε μπουφέ.
  • 2 δείπνα (το ένα εορταστικό με μουσική επένδυση από D.J.).
  • Εκδρομές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις όπως αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής.
  • Eμπειρο συνοδό του γραφείου μας.
  • Ασφάλεια αστικής/επαγγελματικής ευθύνης.
  • Φ.Π.Α
  • Ελεύθερη χρήση του HEALTH CLUB, με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα και γυμναστήριο.
  • Δωρεάν πρόσβαση στο INTERNET.

Τηλεφωνήστε μας!

+30 22210 21474

Dio Travel Services

Western Union - Money Transfer

eot-logo2

Εγγραφείτε και ταξιδέψτε!

LIKE our social travel

© Copyright 2016 by Dio Travel Services - Created by CUBE