Dio Travel Services

Ραγκουτσάρια Καστοριάς 4 ημέρες

Το κέφι και το ξεφάντωμα του Καστοριανού καρναβαλιού είναι πλέον γνωστά σε όλους.
Τα Ραγκουτσάρια, όπως ονομάζονται τα καρναβάλια, γιορτάζονται από τις 6 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου και διατελούν αναβίωση των αρχαίων Διονυσιακών τελετών, που γίνονταν από αρχαιοτάτων χρόνων και σύμφωνα με τους ντόπιους είναι γιορτή που σκοπό έχει να ξεχάσουν τα προβλήματα της χρονιάς.
Οι εκδηλώσεις των καρναβαλιών αποτελούν κορύφωση των εορτών για την πόλη, γιατί συνδυάζονται με τις εορτές του δωδεκαημέρου. Στα Ραγκουτσάρια παίρνουν μέρος όλοι οι Καστοριανοί, αλλά και πολλοί ξένοι που παρευρίσκονται εκείνες τις μέρες στην πόλη και ξεχύνονται όλοι στους δρόμους και στα σοκάκια, γιορτάζοντας με χορούς, τραγούδια, πειράγματα και με άφθονο κρασί.
Ακόμη παίρνουν μέρος πολλές ορχήστρες με χάλκινα όργανα, αποτελούμενες από 5 έως 12 άτομα.
Αν βρεθείτε στην Καστοριά την περίοδο των εκδηλώσεων θα νιώσετε τι θα πει ξεφάντωμα και σίγουρα η όλη διαδικασία δεν θα σας αφήσει αδιάφορους.

Η προέλευση του ονόματος
Η ονομασία Ραγκουτσάρια, προέρχεται από το λατινικό rogatores, δηλαδή ζητιάνοι, (ακόμη rogatio στα Λατινικά σημαίνει ζητώ), αφού οι μεταμφιεσμένοι ζητούν απ’τους νοικοκύρηδες να τους δώσουν δώρα προκειμένου να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Μεταμφιέσεις
Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν σε ζώα όπως για παράδειγμα αγελάδες, ελάφια και τράγους, κατά τη βυζαντινή περίοδο απαγορεύτηκε αυστηρά αυτή η μεταμφίεση, κι έτσι σταδιακά καθιερώθηκαν άλλες μορφές μεταμφίεσης, όπως π.χ. η αλλαγή του φύλου (οι άνδρες φορούν φούστες και μαντήλια και οι γυναίκες μουστάκια και γραβάτες).
Τα Ραγκουτσάρια σήμερα
Η έναρξη του καρναβαλιού πραγματοποιείται τα Θεοφάνια, μετά την ρίψη του σταυρού και τον αγιασμό των υδάτων. Με επίκεντρο την οδό Μητροπόλεως και την πλατεία Ομονοίας οι μεταμφιεσμένοι πηγαινοέρχονται χορεύοντας και διασκεδάζοντας.
Την δεύτερη μέρα, ανήμερα του Αϊ Γιαννιού, κάθε παρέα πηγαίνει στα σπίτια (όπως γίνοταν και από παλιά), για να διώξουν τα κακά πνεύματα και να παροτρύνουν τους νοικοκυραίους να συμμετέχουν και αυτοί στο ξέφρενο γλέντι.
Την τρίτη ημέρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις με την μεγάλη παρέλαση (πατερίτσα) των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων (μπουλουκιών και σχολικών ομάδων), ξεκινά από το Δημαρχείο, φτάνει στην πλατεία Ομονοίας, αφού περάσει από την οδό Μητροπόλεως και καταλήγει στην πλατεία Ντολτσό. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης η οποία διαρκεί αρκετές ώρες, παίρνουν μέρος τα σχολεία και οι παρέες που παρελαύνουν με τα πόδια και με τη συνοδεία των οργάνων.
Στη συνέχεια βραβεύονται οι καλύτερες συμμετοχές στις διάφορες κατηγορίες (εμφάνιση, θέαμα, σάτιρα, παράδοση) με την παράδοση αναμνηστικών.
Μέσα στην καρδιά του χειμώνα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών του δωδεκαημέρου, η πόλη της Καστοριάς παραδίνεται σ’ ένα μοναδικό τριήμερο γλέντι χαράς και ξεφαντώματος, που γεννιέται αυθόρμητα μέσα στις αμέτρητες παρέες των μικρών και μεγάλων που παίρνουν μέρος.
Το τρήμερο 6, 7 και 8 Ιανουαρίου οι αίθουσες και τα νυκτερινά κέντρα, γεμίζουν από κόσμο, διασκεδάζοντας και ξεφαντώνοντας, φροντίζοντας να διατηρούν τα ήθη και έθιμα της περιοχής.

Πρόγραμμα Ταξιδιού

1η μέρα: Αθήνα - Σιάτιστα - Καστοριά

Αναχώρηση από Αθήνα για τη Σιάτιστα. Μας υποδέχεται η πόλη των γουναράδων με τα πολλά αρχοντικά. Επίσκεψη στην Αγία Παρασκευή και ξενάγηση σε κάποιο αρχοντικό. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο Tsamis 3* Sup. Δείπνο.

2η μέρα: Μικρή & Μεγάλη Πρέσπα

Πρωινό και αναχώρηση για τα βόρεια φυσικά σύνορα της χώρας μας, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Επίσκεψη στον Άγιο Γερμανό, στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου μέσα στη Μικρή Πρέσπα και τέλος στο χωριό Ψαράδες, όπου θα μας δοθεί χρόνος για γεύμα στα ταβερνάκια. Στην επιστροφή θα επισκεφθούμε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών. Δείπνο στο ξενοδοχείο.

3η μέρα : «Σπηλιά του Δράκου» - Δισπηλιό - Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων - Νέο Ενυδρείο

Πρωινό και αναχώρηση για τον Αρχαιολογικό χώρο Δισπηλιού και Οικομουσείο, όπου θα θαυμάσουμε τον 7.000 ετών λιμναίο οικισμό και θα επισκεφθούμε τη «Σπηλιά του Δράκου». Δίπλα μας η Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας. Περιήγηση στην πόλη και επίσκεψη στο Νέο Ενυδρείο γλυκού νερού και το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στο Μαυροχώρι. Η μέρα μας θα αφιερωθεί στις εκδηλώσεις του τοπικού καρναβαλιού (6-8/1) που περιλαμβάνουν μεταμφιέσεις, μουσική και φαγοπότι! Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Δείπνο.

4η μέρα: Καστοριά - Νυμφαίο («Αρκτούρος») - Κέντρο Ενημέρωσης Αρκούδας - Αθήνα

Πρωινό και αναχώρηση για το παραδοσιακό και ιστορικό Νυμφαίο, για να επισκεφθούμε το Κέντρο Ενημέρωσης του «Αρκτούρου». Ελεύθερος χρόνος για καφέ και αναχώρηση για Αθήνα μέσω Καλαμπάκας.

Σιάτιστα - Καστοριά - Μικρή & Μεγάλη Πρέσπα - «Σπηλιά του Δράκου» - Δισπηλιό - Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων - Νέο Ενυδρείο - Νυμφαίο Tags -

Αναχωρήσεις 05/01

οργανωμένο πακέτο 4 ημερών

Σημείωση: Η σειρά των επισκέψεων ενδέχεται να διαφοροποιηθεί. αλλα να γίνει κανονικά

Τιμή Πακέτου

Η τιμή είναι κατ' άτομο
Από 233 ευρώ

Πληροφορίες Πακέτου

Κόστος κατ’ άτομο με ημιδιατροφή,
με πούλμαν

Ηµέρες

Ξενοδοχείο

2κλινο

3ο άτοµο

1κλινο

1ο παιδί 4-12

5/1
Early Booking έως 6/12

4

Tsamis 3* Sup 

233 €

185 €

320 €

162 €

5/1

4

259 €

205 €

355 €

180 €

  • Μεταφορές, περιηγήσεις που αναφέρονται με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν της εταιρείας Panolympia
  • Διαμονή στο ξενοδοχείο Tsamis 3* Sup δίπλα στη λίμνη
  • Ημιδιατροφή καθημερινά
  • Έμπειρο Αρχηγό – Συνοδό του γραφείου μας
  • Φ.Π.Α.
  • Ασφαλιστική κάλυψη αστικής /επαγγελματικής ευθύνης.

Τηλεφωνήστε μας!

+30 22210 21474

Dio Travel Services

Western Union - Money Transfer

eot-logo2

Εγγραφείτε και ταξιδέψτε!

LIKE our social travel

© Copyright 2016 by Dio Travel Services - Created by CUBE