Dio Travel Services

Σκυριανό Καρναβάλι, 3 ημέρες οδικώς Αναχώρηση: 25/02

Η Σκύρος, το νησί του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων, είναι ένας από τους τόπους της πατρίδας μας που διαφυλάσσουν την παράδοση και την αυθεντικότητά τους. Έτσι, ακόμη και σήμερα διατηρείται στη Σκύρο αναλλοίωτο το έθιμο του  Γέρου και της Κορέλας, που έχει διονυσιακή προέλευση και συνδέεται με τις αρχαίες γιορτές της γονιμότητας και την υποδοχή της άνοιξης.

Το έθιμο ξεκινά με την έναρξη του Τριωδίου και επαναλαμβάνεται κάθε Σαββατοκύριακο, επί έναν περίπου μήνα, με αποκορύφωμα το τελευταίο τετραήμερο της Αποκριάς, όταν τα σοκάκια της πόλης της Σκύρου αντηχούν από τους ήχους των κουδουνιών. Άνδρες ζωσμένοι με κουδούνια δημιουργούν παντού μια εκστατική ατμόσφαιρα, που ξεσηκώνει όχι μόνον τους Σκυριανούς αλλά και τους επισκέπτες και τους φίλους του νησιού, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα μεγάλο ξεφάντωμα.

Οι ομάδες των παραδοσιακά μεταμφιεσμένων, που αποτελούνται από τον Γέρο(τον πρωταγωνιστή της ομάδας), την Κορέλα και τον Φράγκο, διασχίζουν την αγορά, ενώ οι πιο τολμηροί και αυτοί που έχουν περισσότερες δυνάμεις ανηφορίζουν στο κάστρο, όπου χτυπούν τις καμπάνες του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του νησιού.

Ο Γέρος φορά μάσκα από προβιά, κάπα με κουκούλα, τσοπάνικο πανωβράκι, τροχαδόκαλτσες και τα τροχάδια, παραδοσιακά υποδήματα, κατασκευασμένα από δέρμα. Είναι ζωσμένος με δεκάδες κουδούνια προβάτων και κρατά τσοπάνικο ραβδί. Ο Γέρος προχωρά με ρυθμικούς βηματισμούς, δίνοντας βροντερό «παρών» λόγω των κουδουνιών. Οι Γέροι συναντώνται στα σοκάκια της Χώρας, στο πλαίσιο ενός συμβολικού αγώνα δύναμης και αντοχής.

Η Κορέλα, κατά την παράδοση άνδρας ντυμένος με γυναικεία παραδοσιακά ρούχα, χορεύει γύρω από τον Γέρο κουνώντας το μαντίλι. Όταν εκείνος ξεκουράζεται, του τραγουδά ένα μακρόσυρτο τραγούδι με αργό σκοπό και πολλά «τσακίσματα», τον Κορελίτικο.

Τη συντροφιά συμπληρώνει ο Φράγκος, που φορά ρούχα ευρωπαϊκά, αποκριάτικη μάσκα και ένα κουδούνι στη μέση. Ονομάστηκε έτσι, επειδή είναι ο μόνος που δε φορά σκυριανά ρούχα, αλλά «φράγκικα».

Το ξεφάντωμα και το γλέντι στη Σκύρο φθάνουν στο ζενίθ το τελευταίο τετραήμερο της Αποκριάς, από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί της Τρίτης. Την Παρασκευή και το Σάββατο όσοι βρίσκονται στο νησί διασκεδάζουν με την ψυχή τους και παρασύρονται από τους ήχους των κουδουνιών, που δίνουν το ρυθμό της ολονύχτιας διασκέδασης. Την Κυριακή ψυχαγωγούνται με το έθιμο της Τράτας, όπου, διά της απαγγελίας σατιρικών στίχων από παρέες μασκαρεμένων, παρωδούνται η καθημερινότητα του νησιού και τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα τη χρονιά που πέρασε. Τέλος, την Καθαρά Δευτέρα την παράσταση κλέβουν ο χορός και τα τραγούδια στην κεντρική πλατεία και τα σοκάκια της Χώρας, που διαρκούν μέχρι την Τρίτη το πρωί με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων.

Για όσους αποζητούν πραγματική διασκέδαση τις ημέρες της Αποκριάς, η Σκύρος αποτελεί μια εξαίρετη και αξιόπιστη επιλογή. Πέραν των αποκριάτικων εκδηλώσεων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν, μεταξύ άλλων, τα σκυριανά αλογάκια (πόνι) και τη Λαογραφική Συλλογή («Σκυριανό Σπίτι») στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ οι λάτρεις της φύσης θα απολαύσουν θαυμάσιες πεζοπορικές διαδρομές.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, ξεκινούν οι προσπάθειες για τον σταδιακό μετασχηματισμό του Καρναβαλιού της Ξάνθης από παραδοσιακό λαογραφικό στη σημερινή του μορφή. Σχετίστηκε με την οικονομική ανάπτυξη της πόλης, λόγω των καπνών, αλλά και την προσπάθεια των Ξανθιωτών να αντισταθούν στον εκβουλγαρισμό, πριν από την απελευθέρωση του 1919. Μάλιστα, μία αποκριά κατασκεύασαν ένα άρμα που παρίστανε το θωρηκτό «Αβέρωφ». Επειδή, όμως, ήταν τεράστιο και δεν χωρούσε να περάσει από τα στενά δρομάκια της Ξάνθης, γκρέμισαν ακόμα και σπίτια για να χωρέσει! Το 1926 ιδρύθηκε το «Κομιτάτο Απόκρεω», με σκοπό τη διοργάνωση καρναβαλικής παρέλασης.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή της Τυροφάγου. Το μεσημέρι διεξάγεται η καθιερωμένη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών και το βράδυ αναβιώνει το «κάψιμο του Τζάρου».

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο «Τζάρος» ή «Τζάρους», κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμάκοβο της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Η ονομασία «Τζάρος» προσήλθε από τον ιδιόρρυθμο ήχο, που δημιουργεί η καύση του θάμνου (τζ,τζ,τζ…).

Μετά την ολοκλήρωση του εθίμου, ακολουθεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα, με το οποίο πέφτει η αυλαία του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.

Πρόγραμμα Ταξιδιού

1η μέρα: : ΑΘΗΝΑ -XAΛΚΙΔΑ- ΣΚΥΡΟΣ:

Αναχώρηση στις 6.15 π.μ. το πρωί για την παραλία Κύμης με ενδιάμεση στάση, επιβίβαση στο φέρυ – μπότ και απόπλους για τα Λινάρια, το γραφικό λιμάνι της Σκύρου, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο ΜELIKARI. Χρόνος ελεύθερος, ξεκούραση, μετάβαση στη ΧΩΡΑ, για περιπάτους στην εορταστική αποκριάτικη ατμόσφαιρα της πόλης, δείπνο, επιστροφή στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

2η μέρα: ΣΚΥΡΟΣ

Μετά το πρωινό θα επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς, τον οικισμό Μαγαζιά που βρίσκεται κάτω από τη Χώρα, την παλιά χώρα της Σκύρου, χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου, στη σκιά ενός Μεσαιωνικού κάστρου, με τα παραδοσιακά καλντερίμια και την αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική. Παραμονή στη ΧΩΡΑ μέχρι το απόγευμα που ολοκληρώνονται τα δρώμενα και οι εκδηλώσεις της αποκριάς που οργανώνει κάθε χρόνο ο τοπικός Δήμος, με ξεχωριστό χρώμα και πολύ κέφι, με τα Διονυσιακά έθιμα του Γέρου, της Κορέλας και του Φράγκου, αλλά και της «Τράτας» με τις αυτοσχέδιες υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και απαγγελίες σατυρικών στίχων. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο σε ταβέρνα, διανυκτέρευση.

3η μέρα: ΣΚΥΡΟΣ - ΧΑΛΚΙΔΑ-ΑΘΗΝΑ

Πρωινό και ολοκληρώνουμε τη γνωριμία μας με τη ΧΩΡΑ, γιορτάζοντας τα κούλουμα, στην κεντρική πλατεία με παραδοσιακές φορεσιές, νηστίσιμους μεζέδες, παραδοσιακές σπεσιαλιτέ του νησιού και υπαίθριο γλέντι. Αμέσως μετά αναχώρηση για το λιμάνι Λινάρια, επιβίβαση στο F/B και αναχώρηση (15.00 μ.μ.) για το λιμάνι της Κύμης. ‘Αφιξη και συνεχίζουμε για την πόλη της Χαλκίδας, όπου θα έχουμε μικρή στάση, πριν καταλήξουμε στην Αθήνα νωρίς το βράδυ.

Early Booking έως 31/1


Αναχωρήσεις 25/02

οργανωμένο πακέτο 3 ημερών

Τιμή Πακέτου

Η τιμή είναι κατ' άτομο
Από 165 ευρώ

Πληροφορίες Πακέτου

Τιμή συμμετοχής ανά άτομο
Ξενοδοχείο Δίκλινο Παιδικό σε τρίκλινο έως 12 ετών Μονόκλινο
Melikari 3* 175€ 150€ 225€
165€*
*Η τιμή αφορά κράτησεις με προκαταβολή έως 31/1/17
  • Εκδρομές – περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Διαμονή, 2 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο MELIKARI 3*
  • πρωινά σε μπουφέ.
  • 2 δείπνα σε μπουφέ (το ένα εορταστικό).
  • Σαρακοστιανό γεύμα σε μπουφέ την Καθαρά Δευτέρα, ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΑΣ
  • Εκδρομές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις όπως αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής.
  • Eμπειρο συνοδό του γραφείου μας.
  • Ασφάλεια αστικής/επαγγελματικής ευθύνης.
  • Φ.Π.Α

Τηλεφωνήστε μας!

+30 22210 21474

Dio Travel Services

Western Union - Money Transfer

eot-logo2

Εγγραφείτε και ταξιδέψτε!

LIKE our social travel

© Copyright 2016 by Dio Travel Services - Created by CUBE