Dio Travel Services

Ξανθιώτικο Καρναβάλι, 4 ημέρες οδικώς

Στην Ξάνθη γίνεται κάθε χρόνο το μεγαλύτερο καρναβάλι της Βορείου Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, μετά από αυτό της Πάτρας. Οι ποικίλες εκδηλώσεις του ξεκινούν την Κυριακή των Απόκρεω και κορυφώνονται την Κυριακή της Τυροφάγου, με τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών και το κάψιμο του Τζάρου.

Το καρναβάλι με τη σύγχρονη μορφή του έγινε για πρώτη φορά το 1966 (1320 Φεβρουαρίου) υπό την ομπρέλα των «Θρακικών Λαογραφικών Εορτών Ξάνθης», που εμπνεύστηκαν ο καστοριανός γιατρός Στέργιος Στάθης και ο μυκονιάτης θεολόγος Βασίλης Ασημομύτης, που υπηρετούσαν στην Ξάνθη. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από τις αρχές της πόλης, που απέβλεπαν παράλληλα και στο οικονομικό όφελος που θα είχε η πόλη από την καθιέρωση ενός τέτοιου θεσμού. Πανελλήνια φήμη και όχι μόνο απέκτησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, όταν τη διοργάνωσή του ανέλαβε η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης του Δήμου Ξάνθης.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα, ξεκινούν οι προσπάθειες για τον σταδιακό μετασχηματισμό του Καρναβαλιού της Ξάνθης από παραδοσιακό λαογραφικό στη σημερινή του μορφή. Σχετίστηκε με την οικονομική ανάπτυξη της πόλης, λόγω των καπνών, αλλά και την προσπάθεια των Ξανθιωτών να αντισταθούν στον εκβουλγαρισμό, πριν από την απελευθέρωση του 1919. Μάλιστα, μία αποκριά κατασκεύασαν ένα άρμα που παρίστανε το θωρηκτό «Αβέρωφ». Επειδή, όμως, ήταν τεράστιο και δεν χωρούσε να περάσει από τα στενά δρομάκια της Ξάνθης, γκρέμισαν ακόμα και σπίτια για να χωρέσει! Το 1926 ιδρύθηκε το «Κομιτάτο Απόκρεω», με σκοπό τη διοργάνωση καρναβαλικής παρέλασης.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή της Τυροφάγου. Το μεσημέρι διεξάγεται η καθιερωμένη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών και το βράδυ αναβιώνει το «κάψιμο του Τζάρου».

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο «Τζάρος» ή «Τζάρους», κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμάκοβο της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Η ονομασία «Τζάρος» προσήλθε από τον ιδιόρρυθμο ήχο, που δημιουργεί η καύση του θάμνου (τζ,τζ,τζ…).

Μετά την ολοκλήρωση του εθίμου, ακολουθεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα με πυροτεχνήματα, με το οποίο πέφτει η αυλαία του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.

Πρόγραμμα Ταξιδιού

1η μέρα: : ΑΘΗΝΑ – KOMOTHNH

Αναχώρηση στις 7.30 π.μ. από ΑΘΗΝΑ, ημίωρη στάση στην περιοχή της ΛΑΜΙΑΣ και της Λάρισας και συνεχίζουμε τη διαδρομή μας μέσω ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ – ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, με στάση στην περιοχή της ΜΟΥΣΘΕΝΗΣ, για την πόλη της ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.

2η μέρα: ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ - ΔΥΔΥΜΟΤΕΙΧΟ-ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Πρωινό και αναχώρηση για ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ, θα προσπεράσουμε το ΣΟΥΦΛΙ, το ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ και την ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, για να φθάσουμε στις ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ και τα Ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου μετά τον απαραίτητο έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων, (ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ή ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ) θα φθάσουμε στην ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ. Εδώ, θα έχουμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στην αγορά της πόλης και να δούμε το ΣΕΛΙΜΓΙΕ ΤΖΑΜΙ. Το τέμενος χτίστηκε με την εντολή του Σουλτάνου Σελίμ Β’ από το διάσημο Οθωμανό αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν το διάστημα 1569 – 1575. Ο Σινάν θεωρεί το έργο αυτό ως το ωραιότερο έργο του. Σήμερα το μνημείο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία στην Ισλαμική αρχιτεκτονική. Ακολουθεί επίσκεψη στο ΚΑΡΑΓΑΤΣ, με το σιδηροδρομικό σταθμό της Γαλλικής εταιρείας, όπου στάθμευε το ΟΡΙΑΝ ΕΞΠΡΕΣ. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ για δείπνο και διανυκτέρευση, με μικρή στάση στο ΣΟΥΦΛΙ με την πλούσια πολιτιστική παράδοση.

3η μέρα: ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΞΑΝΘΗΣ

Πρωινό και μία όμορφη εκδρομή ξεκινά. Θα επισκεφθούμε δύο χαρακτηριστικά χωριά των Πομάκων της Θράκης, τη ΣΜΙΝΘΗ και τον ΕΧΙΝΟ. Ακολουθεί επίσκεψη στην πόλη της Ξάνθης. Γεύμα προαιρετικά, χρόνος ελεύθερος να παρακολουθήσουμε τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού με άρματα και μεταμφιεσμένους που διοργανώνει ο Δήμος της πόλης. Το απόγευμα επιστροφή στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ, περίπατοι γνωριμίας στην πόλη, εορταστικό αποκριάτικο δείπνο στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.

4η μέρα: ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΑΘΗΝΑ

Πρωινό και αναχώρηση για ΑΘΗΝΑ, με ενδιάμεση στάση στην πόλη της ΚΑΒΑΛΑΣ. Η διαδρομή μας συνεχίζεται για να φθάσουμε στην περιοχή της ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ, όπου θα έχουμε ΣΑΡΑΚΟΣΤΙΑΝΟ ΓΕΥΜΑ σε μπουφέ, στο ξενοδοχείο POSEIDON PALACE, προσφορά του γραφείου μας. Ακολούθως μέσω ΛΑΡΙΣΑΣ – ΛΑΜΙΑΣ, μικρή στάση σε καφέ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ, φθάνουμε το βράδυ στην ΑΘΗΝΑ.

ΘΡΑΚΗ - ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ - ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ - ΣΟΥΦΛΙ - ΣΜΙΝΘΗ - ΕΧΙΝΟΣ - ΞΑΝΘΗ - ΚΑΒΑΛΑ - ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ

Αναχώρηση: 16/2

οργανωμένο πακέτο 4 ημερών

Τιμή Πακέτου

Η τιμή είναι κατ' άτομο
Από 183 ευρώ

Πληροφορίες Πακέτου

Τιμή συμμετοχής ανά άτομο
Ξενοδοχεία Δίκλινο Παιδί σε τρίκλινο

(4-12 ετών)

Μονόκλινο
Anatolia 3* 203€* 185€ 291€
218€
Kyridis 3* 183€* 165€ 246€
198€
*Οι τιμές ισχύουν για κρατήσεις με προκαταβολή έως 26/1/18
  • Εκδρομές – περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
  • Διαμονή, 3 διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία AΝATOLIA & KYRIDIS στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ 3*.
  • 3 πρωινά σε μπουφέ.
  • 3 δείπνα (το ένα εορταστικό).
  • Σαρακοστιανό γεύμα σε μπουφέ την Καθαρά Δευτέρα, ΠΡΟΣΦΟΡΑ του ΓΡΑΦΕΙΟΥ μας.
  • Αρχηγός – συνοδός.
  • Ο νέος φόρος διαμονής του Ν. 4389/2016.
  • Φ.Π.Α.

Τηλεφωνήστε μας!

+30 22210 21474

Dio Travel Services

Western Union - Money Transfer

eot-logo2

Εγγραφείτε και ταξιδέψτε!

LIKE our social travel

© Copyright 2016 by Dio Travel Services - Created by CUBE